Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Botanik Bahçesi Herbaryumu (CBB)

V. Dünya Lale Zirvesi

5. Dünya Lale Zirvesi, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde 14-15 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş ile Dünya Lale Zirvesi Başkanı Michel Gauthier’in ev sahipliğinde Lale Vakfının desteği ve Ağaç AŞ'nin sponsorluğunda gerçekleşti.
 

‘Lale; doğada, tarihte ve sanatta’ temasıyla İstanbul’da düzenlenen 5. Dünya Lale Zirvesi Haliç Kongre Merkezi’ndeki açılışla başladı. Açılışa, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra Dünya Lale Zirvesi Başkanı Michel Gauthier, İstanbul Lale Vakfı Başkanı Bahattin Ulusan, Prof. Dr. Nurhan Atasoy ile 11 ülkeden 300 delege katıldı.
 

Adını bir devre vermiş, doğu kültüründe ve mitolojilerinde özgün bir yere sahip özel bir çiçektir, lale… Bir yaprağın üzerindeki çiğ tanesine düşen yıldırımın izi olduğu rivayet edilir. Anadolu topraklarında yeniden doğan, Selçuklu ve Osmanlı’nın elinde ebru olan, saraylarda ve camilerde çini olan lale, zengin kültürümüzün nadide bir parçasıdır. Fetih’le birlikte İstanbul’a gelen lale, en güzel İstanbul topraklarında büyüdü, İstanbul’un çiçeği oldu. Fetih’ten sonra Avrupalı oldu, dünyalı oldu. Bu tema üzerinde durulan 5. Dünya Lale Zirvesi’nde Lale ırkları, yetiştiricileri, sanata etkileri, osmanlıya etkileri gibi bir çok konuda tartışıldı.
 

Son olarak katılımcılarla birlikte Dünya Lale Zirvesi için özel olarak üretilmiş ′DOSTLUK′ adı verilen lale ırkı Emirgan Parkında hazırlanan özel bir alana dikildi ve ardından Ülkelerde yapılan Lale Festivalleri tanıtılarak karşılıklı hediyeler verildi.
 

Üniversitemiz Çanakkale Botanik Bahçesi’ni, Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama-Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ersin Karabacak ve Onur Esen temsil etti. Hediye edilen Dostluk Laleleri Nisan ayında üniversitemizde şu anda dikimi yapılan diğer 250 çeşit lale ve 60 çeşit soğanlı/yumrulu bitkinin yanında çiçek açacak.